Vijftig jaar na de eerste pogingen voor de bekende strip De Generaal van Peter de Smet is de tijd rijp voor een opgefriste heruitgave van al zijn verhalen in de reeks De Generaal gaat integraal. Op 31 maart a.s. vindt de knallende lancering plaats vanaf de tank van De Generaal op de Dutch Comic Con/De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Rode draad

De Generaal is een stripserie die als een rode draad door de carrière van Peter de Smet loopt. Vijftig jaar geleden betekende de strip het begin van zijn carrière als striptekenaar en uiteindelijk was De Generaal ook het laatste wat hij daadwerkelijk tekende en publiceerde. Het was zijn meest populaire serie, die door de lange looptijd van de strip een duidelijk beeld geeft van de ontwikkeling in zijn tekenstijl. De nieuwe serie De Generaal gaat integraal legt hierop nog eens extra de nadruk doordat de verhalen in chronologische volgorde zijn opgenomen en ieder album begint met een overzichtelijk biografisch dossier met veel bekend en onbekend werk van de striptekenaar.

De Generaal gaat integraal in acht delen

De serie bestaat uit acht delen die afzonderlijk zullen worden uitgebracht door Uitgeverij Personalia, uitgever van onder andere de StripGlossy. Per jaar zullen steeds minimaal twee delen van de serie verschijnen. Het tweede deel wordt aan het einde van dit jaar verwacht. Liefhebbers kunnen de serie aanschaffen in de vorm van een abonnement en krijgen bij ieder deel een unieke prent cadeau.

Peter de Smet hoort tot de Grote Vijf binnen de stripwereld. Zelfs nu, vijftien jaar na zijn overlijden, wordt zijn werk nog steeds als actueel gezien, overigens zonder verder maatschappijkritisch te zijn. Zelf geeft hij hierover aan: “De Generaal is een soort micro-wereld: je kunt er een stukje van de maatschappij in weergeven en er op een milde manier de spot mee drijven. Ik zie het niet als mijn taak om maatschappijkritiek te leveren. Ik werk met begrippen: de militair, de agent, de zakenman. Het zijn karikaturen.”

Achtergrondinformatie

Erwin Lammerts en Mariella Sormani zijn de initiatiefnemers voor deze reeks. Vier jaar geleden begonnen de eerste gesprekken met tekenaars, familieleden, collega’s, vrienden – eigenlijk iedereen die in het verleden met Peter de Smet te maken heeft gehad. De verhalen zijn gebruikt en geciteerd in het biografisch dossier dat voorin elk integraal deel wordt opgenomen. Mariella heeft daarbij vooral het schrijfwerk voor haar rekening genomen, evenals het verzamelen van het beeldmateriaal. Erwin heeft zich intensief beziggehouden met de beeldredactie en de uiteindelijke vormgeving van de serie.

De nieuwe inkleuring van de strip De Generaal is gedaan door Vick Debergh, Rob van der Nol en Mariella Sormani. Rob van der Nol heeft zijn sporen in de stripwereld al ruimschoots verdiend door de vormgeving van diverse boeken, maar ook door de nieuwe inkleuring van de strip Agent 327 van tekenaar Martin Lodewijk. Vick Debergh is zelf striptekenaar (o.a. De Stripfreak) en groot fan van De Generaal.

Praktische informatie

De lancering van De Generaal gaat integraal vindt plaats op 31 maart a.s. om 11.00 uur op de Dutch Comic Con/Stripdagen in hal 10, vlak bij de StripGlossy-stand in de Jaarbeurs, Utrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Personalia, Seb van der Kaaden. E [email protected], T 06-34099094/0595-577217.

Bestellen? Klik hier!