Zaterdag 30 mei is door Het Stripschap bekend gemaakt dat de strip De Meimoorden is verkozen tot Album van het Jaar 2019. De makers Jacques Post (scenarist) en Eric Heuvel (tekenaar) ontvingen dezelfde dag nog de Stripschappenning overhandigd door de enige echte Dutch Lucky Luke.  

Uit het juryrapport: “De oorlogsdreiging en de sfeer van het begin van de Tweede Wereldoorlog druipt voelbaar van iedere pagina af. Knap hoe op de achtergrond juist de vraag ‘Wie nu fout was in de oorlog’ continu aanwezig is. Het duo heeft er goed aan gedaan om breder uit te pakken qua omvang dan het gebruikelijke aantal pagina’s voor een avonturenstrip. Het resultaat verdient terecht het credo ‘stripthriller van formaat’. Dat dit de eerste samenwerking is tussen Post en Heuvel is bijna niet te geloven. Post-Heuvel is een gouden combinatie en smaakt alleen nog maar naar meer.”

Jacques Post reageert in het AD dolblij. “Ik had het nooit verwacht. Ik zag ook dat Aimée de Jongh met haar boek Taxi! op de nominatielijst stond. Dus ik had daar mijn centen op ingezet’’, lacht de Rotterdamse schrijver. “Maar ik ben uiteraard heel vereerd dat ze ons boek hebben verkozen.’’

Hoewel Eric Heuvel in het NH Nieuws zegt, dat prijzen winnen voor hem nooit een uitgangspunt is geweest, is het inmiddels de vierde keer dat hij deze prijs wint en daar is hij heel blij mee: “Het was niet vanzelfsprekend dat ik hem ging winnen”.

Lees ook: Noord Hollandsdagblad – ’De Meimoorden’ van Zaandammer Eric Heuvel gekozen als beste stripalbum van 2019

Te bestellen als softcover en als hardcover via de (strip)boekwinkel of via deze site.