Als uitgever van het grootste stripblad van Nederland, StripGlossy, en sinds kort ook de trotse uitgever van de Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, houden wij een pleidooi voor strips. Strips blijken namelijk een uitstekend middel om de jeugd weer aan het lezen te krijgen. Volgens de Leesmonitor is de leestijd van boeken, kranten en tijdschriften de laatste zestig jaar fors gedaald. Dit is met name het geval onder jongeren, maar met strips krijgen ze weer plezier in het lezen. Klik hier voor de brochure.

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer heeft als doelstelling strips/graphic novels op de leeslijst te krijgen van het voortgezet onderwijs. Daarom maakte ze de gids Graphic Novels voor de Leeslijst, die gratis is te verkrijgen door een e-mail te sturen naar [email protected].
Een van de titels op deze leeslijst is De Teloorgang van Oude Knudde, geschreven en getekend door veelvuldig bekroond tekenaar Dick Matena en speciaal ter gelegenheid van de gids heruitgebracht met een nieuw getekend omslag. Voor docenten is er voor deze uitgave zelfs een lesbrief samengesteld, die gratis is te downloaden via www.uitgeverij-personalia.nl/lesbrief.

Dat je met strips niet alleen het leesplezier kunt terugbrengen, maar tegelijk ook leerzame onderwerpen kunt behandelen, bewijst De Heer met haar uitgaven Religie in Beeld en Filosofie in Beeld: beide titels zijn inmiddels meerdere malen herdrukt en vertaald. Het nieuw te verschijnen boek De Meimoorden van de bestverkochte stripmaker van Nederland, Eric Heuvel (op scenario van thrillerschrijver Jacques Post) onderstreept dit. Dit tachtig pagina’s tellende stripalbum gaat over de dagen voorafgaand aan het verwoestende bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Nog nooit is deze beslissende periode in de capitulatie van Nederland zo duidelijk in beeld gebracht.

En ons voorproefje voor het najaar: koken met strips met het eerste enige echte StripKookboek.

Kijk, lees, leer, lach en eet smakelijk!

Het team van Uitgeverij Personalia