Maar liefst twee boekuitgaven van Oscarwinnaar Børge Ring zijn genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs:

Als uitgever van beide boeken zijn wij erg trots op deze nominatie en vooral ook op het team die dit mogelijk heeft gemaakt: Nanny Roed Lauridsen en Geri de Boer (vertaling), Jan-Willem de Vries (samenstelling/regie), Peter Beemsterboer (vormgeving/fotografie), Rimke de Groot en  Nienke Weick (eindredactie), Anne-Mieke Bovelette (inleiding/regie) en uiteraard Børge Ring zelf. In het Artbook is de indrukwekkende kunst van Børge Ring te zien, materiaal waarvan men overigens dacht dat het merendeel in een brand verloren was gegaan. In de autobiografie wordt duidelijk dat Børge Ring niet enkel fantastisch beeldend kan animeren, maar ook zeer beeldend kan schrijven.

Børge Ring door Peter Beemsterboer LRsDe Deense Nederlander Børge Ring (1921) kijkt terug op zijn leven als muzikant in populaire jazzorkesten, maar bovenal als striptekenaar en maker van animatiefilms. Hij werkte voor grootheden als Walt Disney, Steven Spielberg, Pink Floyd en Marten Toonder en animeerde onder andere Asterix & Obelix en voor The Curse of the Pink Panther. Met zijn eigen werk werd hij wereldberoemd, Zo won Anna & Bella in 1985 de Oscar voor de korte animatiefilm.

“Het trefzeker en met aanstekelijk plezier geschreven boek geeft een mooi inkijkje in de wereld achter de schermen. Ring heeft geen ghostwriter nodig: hij slaagt glansrijk als auteur.“, aldus het Louis Hartlooper Genootschap.

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op donderdag 24 september 2015 tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt. De prijs wordt nu voor de elfde keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De prijs bestaat uit een foto in de eregalerij van het Louis Hartlooper Complex, 1.000 euro, een penning met oorkonde en een sculptuur: een Zwarte Spiegel. Daarnaast krijgt de winnaar een uitnodiging om bij de eerst volgende uitreiking van de Louis Hartlooper Prijs een voordracht te houden.

De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2015 zijn (in alfabetische volgorde):
1. Marente Bloemheuvel, Jaap Guldemond, Mark-Paul Meyer (redactie en samenstelling), Jean Desmets droomfabriek. De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916), EYE Filmmuseum/nai010 uitgevers, 2014
2. Ruud den Drijver, Circus Bloteman. Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West, Stichting Wim Verstappen Scorpio Films, 2014
3. Chris Craps, De geheimen van de cinema.Over de structuur en betekenis van narratieve films, Acco, 2014
4. Thomas Leeflang, ‘Cut and print!’ De analoge jaren van Hollywood, Aspekt, 2015
5. Børge Ring. Een weergaloos leven in muziek en tekenfilm en De kunst van Børge Ring, Uitgeverij Personalia, 2015

Meer informatie over de prijs op www.louishartlooperprijs.nl.