Uitgeverij Personalia komt met een mooi eerbetoon aan Kapitein Rob, de iconische strip van Pieter Kuhn: er verschijnt een nieuw avontuur én een nieuwe heruitgave van alle verhalen. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden dat de eerste aflevering van de strip in Het Parool verscheen.

Journalist/schrijver Frank von Hebel (46) en kunstenaar Fred de Heij (60) tekenden letterlijk en figuurlijk voor ‘De laatste reis van De Vrijheid’, het fonkelnieuwe avontuur van Kapitein Rob dat in het voorjaar van 2021 zal verschijnen. Von Hebel schreef het scenario en De Heij stortte zich op de personages van zijn jeugdheld Pieter Kuhn.
De Heij kreeg als kind zijn eerste strip van Kapitein Rob: “Het was een uitgave van Skarabee, zo’n boek dat je dwars moet lezen. Ik was meteen helemaal fan. In de vijfde klas maakte ik een werkstuk over Jan van Riebeeck, een Nederlandse chirurgijn en koopman die in 1652 de eerste Europese handelspost bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika stichtte. Ik had allemaal plaatjes van Kuhn nagetekend.” Op zijn elfde vertelt De Heij zijn vader dat hij striptekenaar wil worden. “Mijn vader praatte er daarna met de buurman over. Die vond dat ontzettend leuk en hij had toevallig een goede vriend die striptekenaar was. Dat bleek Piet Wijn.” Wijn (1929-2010) werkte een groot deel van zijn loopbaan voor de Toonder Studio’s en tekende onder meer Panda, Kappie, Tom Poes en Koning Hollewijn. Voor Donald Duck tekende hij de serie Douwe Dabbert. En niet onbelangrijk: hij maakte Frank de Vliegende Hollander voor Het Parool nadat Kuhn tijdelijk met Kapitein Rob stopte. De Heij: “Die buurman regelde dat ik een kijkje in Wijns atelier in Den Haag mocht nemen. Dat werd een heel leuke middag. Ik had nog nooit originele strippagina’s gezien en vond dat ontzettend inspirerend. Hij vroeg me wat voor soort strips ik later wilde gaan maken. ‘Kapitein Rob en Eric de Noorman’, antwoordde ik. De combinatie van tekst en tekeningen in Kuhns werk vind ik helemaal super. Hij was dan wel niet de allergrootste tekentechnicus, maar ik was meteen verkocht. Die Jules Verne-achtige flauwekul spreekt me erg aan, ik weet ook niet precies waarom. Kresse vind ik ook geweldig, maar soms is het verhaal zo’n gezeur: dan gaat het ene leger naar links en het andere naar rechts. Kuhn bedacht leukere dingen.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is KapR1-RM-1024x309.jpg
Kapitein Rob door Pieter Kuhn © erven Kuhn

Hommage

Journalist en schrijver Frank von Hebel stapte in 2018 naar Uitgeverij Personalia met het idee voor een hommage aan Pieter Kuhn. Hij schreef het scenario voor ‘De laatste reis van De Vrijheid’ en neemt ook de beschouwingen in de nieuwe heruitgave van De avonturen van Kapitein Rob voor zijn rekening. Von Hebel: “Ik beschouw het als een grote eer dat ik deze kans krijg van de erven Kuhn en de uitgeverij. Ik ben al heel lang een liefhebber van het werk van Kuhn. Voor mij begon het allemaal met deel 5 uit de Skarabee-reeks, dat ik als kind uit de bibliotheek in Norg (Drenthe, red.) leende. De drie verhalen –‘De schat van opa Larsen’, ‘Het geheim van de Vliegende Hollander’ en ‘De Onderwereld van Prof. Lupardi’ – verenigen het beste van Kuhns werk. In het eerste verhaal gebruikt Kapitein Rob het historisch oog, een tijdmachine. Zo bracht Kuhn de geschiedenis tot leven. ‘De Vliegende Hollander’ is pure science fiction, vergelijkbaar met Pirates of the Caribbean. En in het derde deel zien we Kapitein Rob in de cockpit van een potvis! Dat is toch onweerstaanbaar?”

Sleepbootkapitein Rob

Voor ‘De laatste reis van De Vrijheid’ greep Von Hebel terug op het rijke oeuvre van Kuhn. “Het moet een fijne mozaïek van bestaande en populaire personages in een gloednieuw verhaal worden. Kortom: een echt eerbetoon. Maar ik wil ook de link met het heden maken. Het verhaal begint daarom met Kapitein Rob als oude man in het hier en nu. Meer verklap ik niet.”

Frank herlas alle afleveringen. “Bepaald geen straf, maar Kuhns vroege werk vind ik het best. Kapitein Rob beleefde met zijn zeilboot fantastische avonturen: hij ontdekte verborgen rijken in ondoordringbare jungles, reisde naar de achterkant van de maan en zelfs door de tijd. Later werd hij toch meer een man die als sleepbootkapitein ook gewoon de kost moest verdienen. Maar ook die verhalen staan nog steeds recht overeind. Wat altijd zal blijven knagen is de vraag hoe ‘Rendez-vous in Jamaica’, Kuhns laatste verhaal, afgelopen zou zijn. Aan de andere kant: zo blijft er iets te raden over. En dat mag best.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is strook-25-1024x390.jpg
Kapitein Rob door Fred de Heij naar Pieter Kuhn © Uitgeverij Personalia

Het oeuvre van Fred de Heij is immens. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, illustreerde kinderboeken, is succesvol kunstenaar en tekende voor Tina, Taptoe, Bolke de Beer, Donald Duck, Kuifje, Penthouse Comix en Wordt Vervolgd. Voor Eppo tekende hij de oorlogsstrip Haas en voor StripGlossy de detectivestrip Fflint. Ook is hij de oprichter van het stripblad Pulpman. In 2014 won hij de prestigieuze Stripschapprijs. Kuhn bleef altijd bij hem: “Ik vind het ontzettend leuk om tussendoor een van zijn personages te tekenen. Gewoon, omdat ik het zo mooi vind.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kapitein-rob-697x1024.jpg

Frank von Hebel werkt sinds 1999 voor Dagblad van het Noorden. Hij is daarnaast schrijver en schreef onder meer Mesdag over de tbs-kliniek in Groningen, Mijn Bevrijding, de slag om de stad Groningen (13-16 april 1945) en de thriller Graf van klei. In april van dit jaar verscheen Stemmen van de bevrijding over 75 jaar bevrijding in de stad en de provincie Groningen.

Uitgeverij Personalia komt in 2021 met heruitgaven van alle 73 avonturen van Kapitein Rob (in samenwerking met de erven van tekenaar Pieter Kuhn). De avonturenreeks Kapitein Rob startte 75 jaar geleden op 11 december 1945 in Het Parool. Uitgeverij Personalia wil dit jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Uitgever Seb van der Kaaden: “We herdenken dit jaar 75 jaar vrijheid. Kapitein Rob voer 75 jaar geleden niet toevallig met het schip ‘De Vrijheid’. Aan elke heruitgave wordt een dossier toegevoegd: Frank von Hebel schrijft een beschouwing, verweven met informatie, foto’s en illustraties over en uit het leven en werk van Pieter Kuhn. Het boekwerk wordt zo authentiek mogelijk vormgegeven, we blijven dicht bij de eerste uitgaven van Het Parool: liggend formaat (oblong), met de originele coverplaat. Alleen al die coverplaten zijn ware kunstwerken! Alles ademt de sfeer van 75 jaar geleden. Kuhn maakte verhalen over vrijheid in de tijd van de wederopbouw: een document van hoop, avontuur en plezier. Dat mag niet worden vergeten.”

Het eerste deel van de heruitgaven staat gepland voor voorjaar 2021. Interesse? Stuur dan een email naar: [email protected] of teken in en ontvang jaarlijks een exclusieve prent – klik hier!