VertrekNL bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Ondanks een daling in het aantal Nederlanders die plannen hebben om te emigreren, stijgt het aantal lezers van VertrekNL. Met maar liefst 26.000 bezoekers per maand is VertrekNL zelfs het grootste emigratieplatform van Nederland.

Een jaarlijks belangrijk moment voor ons is de EmigratieBeurs in Houten. Het moment om de lezers in levende lijve te ontmoeten en te horen wat ze goed vinden of wat ze juist missen. Uit deze gesprekken blijkt dat veel lezers geïnteresseerd zijn in een specifiek land, en daar dan ook graag alles over willen weten: wie kan mij helpen met het opstarten van een onderneming, waar kunnen mijn kinderen naar school, wat te doen met mijn pensioen, hoe ben ik verzekerd, waar betaal ik belasting, enzovoort.

Reden voor ons om het magazine en de website hierop te gaan aanpassen. Vanaf het volgende nummer gaan we nog meer de diepte in en zullen we elk kwartaal verschijnen met een specifiek land; te beginnen in juni met Frankrijk, gevolgd door Zweden in september en Canada in december. Ook op de website zal de informatie worden uitgediept en worden gecategoriseerd per land, opdat u als lezer nog eenvoudiger de gewenste informatie weet te vinden.

Wat ook goed is, is onze taaltest. Deze wordt wekelijks gemaakt door zo’n 3500 Nederlanders over de gehele wereld. Gewoon omdat het leuk is om te doen en omdat het een goede manier is om je moedertaal op niveau te houden. De test is gratis te maken op je pc, laptop en mobiele telefoon, en wordt nu ook toegankelijk gemaakt voor mensen met een iPhone en iPad.

Seb van der KaadenTot slot: wat ook blijft, is ons trouwe team – zonder wie Mirjam en ik als uitgevers dit alles niet zouden kunnen doen – bestaande uit: Leontien Aarnoudse, Ger Apeldoorn, Peter Beemsterboer, Jorine de Bruin, Arend van Dam, Boris Dittrich, Kirsten Dorrestijn, Oetse Eilander, Remon Franssen, Rimke de Groot, Aart Heering, Manon de Heus, Rob Hoekstra, Inge van der Hoeven,Tosca de Jong, Andrea Kruis, Dick Matena, Chimène van Oosterhout, Hester Otter, Stephanie Oude Nijhuis, Sanne Portman, Heleen Ronner, Nikki van Schagen, Aldert Taanman, Martin van Toll en Nienke Weick.

De enige die aan vervanging toe is, dat ben ik zelf. Zie bijgevoegde foto: dit is het laatste exemplaar en deze is ook niet zo mooi meer. Binnenkort bestellen we een nieuwe.

Seb van der Kaaden

Uitgever VertrekNL

Bestellen VertrekNL nr. 19