De slag bij Noordhorn verstript

Alle leerlingen van groep 7 en 8 in de gemeente Zuidhorn weten binnenkort wat de ‘slag bij Noordhorn’ is, want burgemeester Bert Swart geeft hun het stripboek Verschanst in de Tijd cadeau. Het eerste boek zal hij vrijdag 20 november persoonlijk overhandigen op basisschool De Vlieger in Noordhorn.

Het stripboek is gemaakt in opdracht van Stichting Schansenkrijg, opgericht door Mestrik (Meinte Strikwerda) en gaat over de slag van Noordhorn in 1581. Maar het is niet puur een geschiedenisverhaal: dit boek gaat óók over vriend- en vijandbeeld en hoe de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar. Mislukkingen en nederlagen horen daar niet in thuis.
In ons land waren de overwinnaars de troepen van Oranje . De slag bij Noordhorn geldt als een nederlaag; geen wonder dat de meesten van ons hier nooit van hebben gehoord. Maar ook lees je dat de soldaten van Spanje anders waren dan je dacht – en dat geldt al helemaal voor de soldaten van Oranje. Waarom weten zo weinig mensen dat er allemaal Schotten meevochten?

Verschanst in de tijd HC OS 3DDe gemeente Zuidhorn laat nu alle kinderen van groep 7 en 8 kennismaken met dit stuk geschiedenis. Op een toegankelijke manier worden het heden en het verleden van deze regio aan elkaar geknoopt. In onze tijd is het belangrijk dat leerlingen lezen over de eigen regiogeschiedenis. En ook het idee dat vrienden en vijanden heel anders in elkaar kunnen blijken te zitten dan gedacht, is een les die actueel blijft.
De auteur en de gemeente hopen dat óók de ouders het boek met plezier zullen lezen. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de slag heeft historicus René van Iterson een voorwoord geschreven.

‘Verschanst in de tijd’ is voor € 14,95 verkrijgbaar in elke boekhandel in Nederland en te bestellen via onze webshop. Het stripalbum is luxe uitgevoerd als genaaid gebonden boek en daarmee een ideaal geschenk voor de feestdagen.